Przekładam bułkę wyjątkowymi składnikami. To apetyczne śniadanie mogę jeść codziennie
Kanapki nie muszą być nudne. Wystarczy, że sięgniemy po mniej oczywiste składniki. I tak kromki chleba zastąpimy, apetyczną, pełnoziarnistą bułką, a miejsce wędliny czy żółtego sera zajmą dwa proste i niezwykle zdrowe składniki. Taką pyszną bułę można zjeść rano w domu lub zabrać na drugie śniadanie do pracy. Przygotowuje się ją dosłownie chwilę, a kosztuje niewiele w porównaniu z barowymi przekąskami.
Jaką bułkę wybrać na śniadanie?
Podstawą tego śniadania jest smaczne pieczywo. Najlepiej, gdy pieczemy je sami lub kupujemy w sprawdzonych miejscach. Całe szczęście nawet w popularnych supermarketach znajdziemy pieczywo, które jest godne uwagi. Należą do nich z pewnością bułki grahamki, które są upieczone z wartościowej mąki. Polecają je nawet dietetycy.
Jak zrobić bułkę z łososiem i serkiem?
Bułka z wędzonym łososiem i serkiem śniadaniowym jest doskonałą propozycją na śniadanie. W domowym zaciszu przygotujesz ją za mniejszą kwotę niż zapłaciłbyś za podobną w popularnym barze. A jej przyrządzenie zajmuje ok. 5 minut. Tyle czasu warto poświęcić dla swojego zdrowia.
Przepis: Kanapka z wędzonym łososiem i serkiem
Bułka ziarnista przełożona wędzonym łososiem i serkiem kanapkowym
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- eur
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 360
Składniki
- 1 bułka np. z ziarnami
- 50 g serka śmietankowego
- 2 plastry wędzonego łososia
- gałązka świeżego koperku
- 2 plasterki czerwonej cebuli
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kanapkiBułkę przekrój na pół. Każdą część posmaruj serkiem śmietankowym, oprósz go świeżo zmielonym pieprzem. Na dolnej części bułki ułóż plastry wędzonego łososia, koperek oraz cebulę. Przykryj górną częścią bułki.
Wskazówki: Kanapka z łososiem doskonale będzie smakować również z dodatkiem ogórka, sałaty lub rukoli. Surową cebulę możesz zastąpić marynowaną, a koperek zastąpić posiekaną natką pietruszki.
Dlaczego warto jeść wędzonego łososia?
Wędzony łosoś to składnik, który warto włączyć do diety. Jest bowiem źródłem cennych kwasów tłuszczowych omega–3. Zawiera też wiele cennych witamin (A, E, D). Regularne jedzenie tej ryby przyczynia się do wzrostu naszej odporności, korzystnie też wpływa na pracę serca i układu nerwowego.